Nieuwbouw

Koopt u een nieuwbouwwoning? Dan bent u vaak zeker van een energiezuinige woning met een goede isolatie. Ook kunt u de woning en de tuin geheel naar uw eigen smaak maken.

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning krijgt u te maken met tal van kosten waar u rekening mee dient te houden. Wij hebben deze kosten voor u op een rij gezet:

Koop-/aanneemsom

Een nieuwbouwwoning koopt u meestal ‘vrij op naam’ (v.o.n.). De notariskosten voor de eigendomsoverdracht (van de kavel) en de BTW zijn dan bij de koop-/aanneemsom inbegrepen. Ook betaalt u geen overdrachtsbelasting, wat u wel doet bij het kopen van een bestaande woning.

Meerwerk

Meerwerk is alles wat u extra wilt ten opzichte van het (standaard)bouwplan. Denk bijvoorbeeld aan andere badkamertegels of een andere keuken. Minderwerk is wat u weg laat in het bouwplan. Voor meerwerk moet u extra betalen.

Hypotheekrente tijdens de bouw

U betaalt rente over het volledige geleende bedrag. Over het deel van het geleende bedrag dat in het bouwdepot staat, ontvangt u evenwel weer rente van de geldverstrekker. Vaak is het rentepercentage dat u krijgt over het bouwdepot iets lager dan het rentepercentage dat u betaalt over het geleende bedrag (de hypotheekrente). Omdat het bouwdepot afneemt door de termijnbetalingen die u verricht, stijgt tijdens de bouw het rentebedrag dat u per saldo aan de geldverstrekker betaalt.

Bouwrente

U betaalt bouwrente aan de bouwer. Deze rente kan bestaan uit een financieringsvergoeding en uitstelrente. Financieringsvergoeding is de rente die u betaalt over de periode vóór het sluiten van de koop-/aannemingsovereenkomst, als de bouwer al kosten heeft gemaakt voor de grond en de bouw. Uitstelrente betaalt u over de periode tussen het sluiten van de koop-/aannemingsovereenkomst en het moment dat u daadwerkelijk eigenaar wordt van de woning.

Financieringskosten

  • Naast de kosten voor het bouwen van uw woning krijgt u ook te maken met kosten voor het aanvragen van de benodigde financiering:
  • Kosten voor het aanvragen van Nationale Hypotheek Garantie (indien van toepassing)
  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Notariskosten hypotheekakte
  • Taxatiekosten (indien van toepassing)

Let op uw offertetermijn van uw hypotheek

Het is soms lastig in te schatten wanneer de bouw van uw nieuwbouwwoning aanvangt. Daarom is het raadzaam om te bekijken wat de (maximale) passeertermijn is van uw hypotheekofferte. Er zijn geldverstrekkers die daarvoor 3 maanden hanteren en er zijn ook geldverstrekkers die ruimere mogelijkheden hebben tot wel 12 maanden.

Nieuwbouw arrangementen

We zien ook dat diverse geldverstrekkers speciale nieuwbouwarrangementen aanbieden met aantrekkelijke rentetarieven.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de financieringsmogelijkheden van uw nieuwbouwwoning of wilt u uw situatie eerst aan ons voorleggen zonder daar direct kosten voor te maken?

Maak een afspraak met een van onze adviseurs. Het eerste gesprek is geheel kosteloos en vrijblijvend.